Skip to content

"Repair Café"
Wat is dat?

De Westerse maatschappij is gericht op consumeren.

We kopen steeds meer spullen en gooien dan ook steeds meer weg. Luxe goederen die we bezitten, gebruiken we daardoor steeds korter. Zodra ze mankementen gaan vertonen gooien we ze weg en kopen een nieuw product (een stoel met een wiebelende poot, een cd-speler waarvan het klepje niet meer open wil, een rok met een losse zoom). Veel spullen worden al weggegooid voordat ze een jaar oud zijn.

De mogelijkheid om het defecte product te repareren, komt bij veel mensen niet meer op. Mensen weten ook vaak niet meer of dat kan en hoe dat moet. De producten worden immers steeds ingewikkelder en de kennis van het repareren verdwijnt zienderogen. Mensen die deze praktische kennis van het repareren nog wel bezitten zoals bv. ambachtslieden, ouderen en mensen met veel ervaring, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak ongewild aan de kant. Hun kennis wordt niet of nauwelijks benut. Terwijl deze mensen juist in het Repair Café veel zouden kunnen bijdragen aan het duurzamer maken van de samenleving.

Daarnaast worden de grondstoffen en energie die nodig zijn om steeds weer nieuwe producten te maken, steeds verder beperkt. Repareren in plaats van weggooien helpt daarom mee aan de beperking van het grondstoffen gebruik en van CO₂-uitstoot.

Dit is dan ook de reden dat we met een groep milieubewuste vrijwilligers besloten hebben om de Stichting Repair Café Bergen op Zoom op te richten. Hier kunnen alle bewoners van de gemeente Bergen op Zoom terecht voor hun defecte spullen, die ze onder de arm kunnen mee nemen, om ze samen met een reparatievrijwilliger meestal gratis te repareren.

Wel vragen we onze bezoekers een vrijwillige anonieme donatie te doen naar draagkracht en tevredenheid.

Ons succes

Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar het Repair Café Bergen op Zoom. Uiteraard houden we graag bij hoeveel defecte spullen de bezoekers hebben meegenomen om door ons te laten repareren.

Hieronder de top 5 gerepareerde apparaten:

Percentage succesvol gerepareerd:
58%

Meest bijzonder aangeboden producten zijn:
Een Suikerspinmachine en een antieke speeldoos. 

Spullen behandeld
0
Stofzuigers en kruimeldief
0
Koffie apparaten
0
Lampen
0
Naaimachines
0
Strijkijzers
0